Melk opschuimen

Melk opschuimen

 1. Vul je kannetje niet te leeg en niet te vol.
  Het makkelijkst is om het begin van het tuitje aan te houden. Dan zit je kannetje ongeveer halfvol.
  Bonus tip: Probeer de juiste hoeveelheid melk te doseren zodat je alle melk uiteindelijk in je kop kan schenken. Je kan je gewenste hoeveelheid uitmeten door je kop te vullen en een centimeter (voor schuim) over te houden in je kop. Giet de melk vervolgens in je kan en je zit altijd met de perfecte hoeveelheid, mits je juist opschuimt.
 2. Flush je stoompijpje kort voor het schuimen.
  Hierdoor krijg je minder water in je melk en het is beter voor je espresso machine.
 3. Zoek de juiste houding voor het opschuimen.
  Dit houdt in dat je voldoende houvast hebt, zodat je de melkkan steviger vast houdt en zodat je de melk snel in een kolk kan laten draaien. Hou bijvoorbeeld je stoompijpje bìjna recht naar beneden, maar in een kleine hoek, net iets van de rand van de melkkan af. Ongeveer een centimeter onder het oppervlakte van de melk.
 4. Zet je stoompijpje helemaal open.
  Zo weet je zeker dat je genoeg stoom hebt.
 5. Maak zo snel mogelijk schuim en houdt in de gaten hoeveel schuim je maakt.
  Voor één cappuccino kan je één centimeter schuim aanhouden. Maak je er twee, kan je de hoeveelheid schuim verdubbelen. Het schuim maak je door aan het oppervlakte van de melk te blijven. Zit je te diep, komt er geen schuim bij en kan je proberen om het stoompijpje weer meer naar het oppervlakte te bewegen.
 6. Wanneer je genoeg schuim hebt, stop je met schuimen en verwarmd je de melk alleen.
  Dit doe je door iets dieper in de melk te gaan met het stoompijpje, zodat er nauwelijks volume bij komt. Je blijft de melk dus wel verwarmen, terwijl het nog steeds kolkt.
 7. Wanneer de temperatuur van de melk zo heet wordt, dat je het kannetje niet meer kan vast houden stop je.
  Dit ligt rond 60C. Je kant dit het makkelijkst na het opschuimen checken met een thermometer.
  Tijdens het opschuimen de temperatuur van je melk meten heeft niet zo veel zin, door de vertraging die thermometers hebben. De temperatuur na het opschuimen checken is een goede oefening om te kijken of je de beoogde temperatuur haalt! Onder de 65C hou je het mooiste schuim met het zachtste mondgevoel.  
 8. Haal je stoompijpje uit het melkkannetje en flush het stoompijpje meteen. Haal ook meteen een doekje over het stoompijpje om alle melkresten weg te halen.
  Als het goed is zijn er nu geen bellen in je melkschuim, of gaan ze gemakkelijk weg wanneer je de melk gaat rond walsen in je kan.
 9. Wanneer je voor meer dan één koffie opgeschuimd hebt, is het een goed idee om je melk te splitsen in een ander kannetje. Dit zorgt er voor dat het schuim eerlijk verdeeld is.